Fra fagskole til bachelor i utlandet

NABA

NABA

NABA – Nuova Accademia Di Belle Arti er den største private designskolen i Italia. I over 30 år har NABA samarbeidet tett med italienske og internasjonale bedrifter, noe som resulterer i at de fleste studenter går ut i relevant jobb innen ett år etter endte studier. Lærerne er selv aktive designere og kjenner innsiden av de ulike bransjene.

Skolen tilbyr spennende kreative studier med undervisning på engelsk. Studiene på NABA er en kombinasjon av teori og mye praksis og studentene får her verdifull arbeidserfaring.

Skolen er internasjonalt godkjent og tiltrekker seg studenter fra hele verden. De har to campus som er sentralt plassert i designhovedstaden Milano og i kunst- og kulturbyen Roma. Her kan du studere og bli inspirert av noen av verdens fremste designere og kunstnere. NABA er dermed et ypperlig alternativ for deg som ønsker å gå i lære hos “de beste”.

Studiene

Fagskolestudenter fra Fagskolen Kristiania kan søke på følgende bachelorstudier. Du finner mer detaljert informasjon om de ulike programmene ved Naba i denne pdf-en.

StudiumVarighetStudiestartCampus
Film
Bachelor of Arts in Film and Animation – Specialisation in Filmmaking2 årSeptemberMilano og Roma
Grafisk design
Bachelor of Arts in Graphic Design and Art Direction2 årSeptemberMilano og Roma
Illustrasjon
Bachelor of Arts in Graphic Design and Art Direction – Specialisation in Visual Design2 årSeptemberMilano og Roma
Interiørdesign og romarkitektur
Bachelor of Arts in Design2 årSeptemberMilano
Reklame og merkekommunikasjon
Bachelor of Arts in Graphic Design and Art Direction2 årSeptemberMilano og Roma
Spillgrafikk og animasjon
Bachelor of Arts in Creative Technologies – Specialisation in VFX and 3D2 årSeptemberMilano
Bachelor of Arts in Creative Technologies – Specialisation in Game2 årSeptemberMilano
Spillutvikling
Bachelor of Arts in Creative Technologies – Specialisation in Game2 årSeptemberMilano
VFX-produksjon
Bachelor of Arts in Creative Technologies – Specialisation in VFX and 3D2 årSeptemberMilano

Opptakskrav

C-snitt fra fagskolestudier ved Fagskolen Kristiania (eller D-snitt fra fagskolestudier ved Fagskolen Kristiania og portfolio) og bestått NABA-engelsktest. Mer informasjon om de ulike opptakskravene finner du under praktisk informasjon.

Campus

Milano

NABA holder til i tidligere industrilokaler og består av 13 renoverte bygninger. Skolen ligger Navigli i Milano, som er en spennende og livlig bydel. Studentene har tilgang til moderne og høyteknologisk utstyr og laboratorier med alt av utstyr som de ulike studieretningene krever. Campus er på 17000 kvm og inkluderer også atelierer, lounge, et rikholdig bibliotek, print- og utstyrsbutikk og en kafé. NABAs Design Lab er en viktig ressurs for produksjon av modeller og prosjekter. Den er utstyrt med høyteknologiske maskiner, verktøy og et bredt spekter av materialer slik at studentene kan realisere sine ideer på best mulig måte.

Roma

NABA sitt nye campus i Roma er fordelt på to historiske bygg i bydelen Ostiense, som ligger mellom togstasjonen og the Tiber. Tidligere var dette et industriområde, men har de siste årene utviklet seg til å bli en hipp bydel hvor unge møtes og kreativiteten nå blomstrer. Her møtes den gamle og historiske kulturarven med det moderne og innovative.

Campus er på 3500 kvm og inneholder blant annet flere spesialrom for studentene som Media Desig lab, Visual Arts Lab og Fashion Design Lab. Spesialrommene har moderene utstyr som studentene kan bruke i egne og tverrfaglige prosjekter. Her kan studentene få førstehåndserfaring med teamarbeid med studenter fra ulike studier. I tillegg har campus et rikholdig og moderne bibliotek, to datarom med Mac OS og Windows, flere studierområder og et loungeområdet hvor studentene møtes for å slappe av eller ta en matbit mellom undervisningsøktene.

Bomuligheter

De siste årene har konkurransen om rimelige studentboliger i Milano vært tøff så vi anbefaler alle å starte prosessen med å finne bolig så tidlig som mulig.

NABA gir god support til studenter som er på utkikk etter bolig i Milano og de norske studentene som startet i oktober 2023 anbefalte å bruke skolen sin samarbeidspartner Milan Housing.

Du har tre ulike valgmuligheter for å finne bolig.

 • Valg 1: Studentboliger som er driftet av skolens samarbeidspartner Milan Housing.
 • Valg 2: Søke privat gjennom utleiemeglere og privatpersoner
 • Valg 3: Hostel, hotell eller Airbnb som er tilknyttet skolens nærmiljø for korttidsopphold.

Finn bolig med Milan Housing

Vi tør påstå at dette er den enkleste, men også den sikreste måten å finne bolig i Milano.

De fleste alternativene for innflytting i september/oktober blir listet/tilgjengelig i april/mai/juni så du må overvåke nettsiden regelmessig. De vanligste alternativene som listes er studioleilighet og enkelt eller dobbeltrom i leilighet for maks 3-4 studenter.

Så fungerer det å bruke Milan Housing

 1. Registrere en konto på Milan Housing sin nettside.
 2. Velg filtre på hjemmesiden og klikk på «search»»
 3. Sjekke tilgjengelighet
 4. Velg ledig rom å klikk på «book»
 5. Når du sendt inn din bestillingsforespørsel vil du motta en e-post med informasjon om hvordan du betaler og hvor mye. Du bekrefter og fullfør bestillingen gjennom at betale.
 6. Godta den foreløpige leieavtalen som blir sendt til deg etter betaling
 7. Send en e-post med ankomstdetaljer til Milan Housing for å avtale tidspunkt for check-in.

Når du bekrefter bestillingen, må du vanligvis betale minimum 3 måneders leie i førskott og et depositum tilsvarende leiebeløpet for 3 måneder. Det betyr at du må betale et beløp opp til tilsvarende 6 måneders leie for å bekrefte rommet

Tilbud for studenter fra Education Link

For mange kan det være en utfordring å betale 6 måneders leie før støtten fra Lånekassen har blitt utbetalt. Fordi har Milan Housing laget et tilbud for studenter som kommer fra Education Link.

Når du booker et rom, betaler du i stedet tilsvarende 2 måneders leie. Når Milan Housing mottatt betalingen blir rommet ditt reservert og fjernet fra listen på nettsiden.

Resterende beløp må være mottatt på Milan Housing sin konto minimum 30 dager før startdatoen for leiekontrakten, deretter blir kontrakt med utleier signert. Hvor mye resterende beløp er kommer an på vilkårene i leiekontraktet og hvor mye leien per måned er.

For å ta del av denne tilbud må du ved registrering angi «from Education Link» når de spør etter University course. Hvis du kontakter Milan Housing per e-post og meddeler at du er fra Education Link må du sette office@educationlink.no på kopi for å ta del av tilbudet.

Dere kan lese mer om boligmuligheter på https://www.milanhousing.it/. Om dere har noe spørsmål kan dere ta kontakt med Housing Service på e-post: info@milanhousing.it

Finn bolig på private markedet

For å finne bolig på private markedet kan du bruke linkene under:

Når du booker privat må du tenke på at det er vanlig at du må betale et depositum tilsvarende 3 måneders leie og et forskott på 3 måneder leie for å få en kontrakt. Vi har hørt om eksempel på utleier som krever 1 års leie i forskott og at depositum må betales cash.

Du må også tenke på at det ofte tilkommer kostnader på det pris som du finner i annonsen. Strøm, gas og vann er ofte ikke inkludert og det er ikke sikkert at det finns wifi.

Finn bolig for korttidsopphold

Hvis du planlegger å finne bolig privat er det lurt å reise ned i god tid så du har mulighet å se på alternativene. Da trenger du troligvis en bolig for korttidsopphold og det beste er å finne et sted i Navigli med gangavstand til NABA.

Tips fra studentene på NABA

 • Bruk tjenesten fra Milan Housing? Prosessen å finne bolig å skrive kontrakt blir så mye enklere.
 • Når du bestemt deg for å dra til Milano besøk gjerne byen og bli kjent med områdene så du vet hvor du vil bo. Studentene vi møtte på campus i november 2023 anbefalte alle å finne et sted i Navigli med gangavstand til skolen.
 • Hvis du har booket bolig via Milan Housing trenger du ikke å reise til Milano så tidlig. Det er nok å møte opp til velkomst uka på skolen.
 • Søk om å få din Fiscal code (skattekode) før du drar til Milano. Les mer her

Byene

Milano

Milano har 1,3 millioner innbyggere og er Italias nest største by. Den regnes av mange som designens hovedstad og er en ideell by for studier i design, reklame og kunstfag. Her kan du finne inspirasjon på nærmest hvert gatehjørne. Byen har et stimulerende kreativt kulturliv og en blomstrende kommersiell designbransje. Denne byen sover aldri og her fins et enormt utvalg av kulturelle og sosiale aktiviteter som du kan delta på. I Milano arrangeres mange spennende kulturarrangementer, kunst og designutstillinger, messer, konferanser, konserter og moteshow, deriblant Fashion Weeks og Design Week.

Messeområdet Fiera Milano i forstaden Rho er det største messeområdet i verden og her kan du gå på messer og bli inspirert av trendsettende designere som for eksempel på International Furniture Fair Milan.

I Italia fins det 15 000 bedrifter innen design, hvorav 3700 er i området Lombardien og nesten 1500 i Milano. Sentrum av Milano huser alle de viktigste flaggskipbutikkene for mote og design som Cappellini, Driade, Kartell, Versace, Armani og Valentino. I og utenfor Milano er det mange arkitekturfirmaer, kommunikasjon og mediabedrifter, håndverksbedrifter og bedrifter innen designmøbler som lager produkter av høyeste kvalitet. Det er få byer i verden som matche Milano på dette og som er like spennende og relevante for studenter innen design, kunstfag eller media og kommunikasjon.

Roma

Roma er Italias hovedstad og største by med 2,9 millioner innbyggere. Byen er sentrum for italiensk kultur, film og TV-produksjon, og er verdenskjent for sin eksepsjonelle historie full av fantastisk kunst, arkitektur og design. Den unike arkiologiske, historiske og kulturelle kulturarven møter det moderne italienske samfunn og skaper en spennende atmosfære og muligheter for unge designer og kunstnere. Roma er en ideel plass for å skape nye nettverk, relasjoner og ikke minst ny design.

Den italienske hovedstaden er en livlig og pulserende storby som tilbyr studentene utallige aktiviteter og enormt med kulturell stimuli. Her har du arrangement av internasjonal kaliber som the David di Donatello and the Festa del Cinema, som bekrefter Romas rolle som den italienske filmindustriens hovedstad. Cinecittà  er ett av mange film og TV-studioer som befinner seg her, i tillegg til mange utendørsstudioer som blir brukt av filmregissører fra hele verden.

Roma er en svært internasjonal by med millioner av besøkende fra hele verden hvert år. Internasjonalt diplomati har en av sine hovedseter her og her finner du internasjonale organisasjoner som FN og FAO. Roma er en spennende og inspirerende by hvor turister, foretningsfolk, designere, filmskapere, kunstnere, diplomater og studenter fra hele verden møtes.

Bestill studieveiledning

Faktaruten

Aktuelle studier:
Grafisk design, interiørdesign og romarkitektur, reklame og merkekommunikasjon, spillgrafik og animasjon, spillutvikling, VFX-produksjon

Campus:
Milano og Roma

Studenter:
4000

Studiestart:
Oktober

Mer info:
Universitetets hjemmeside

Intervju

Helene Viktoria Sem Henriksen

Helene Viktoria Sem Henriksen

BA Graphic design & art direction

Jeg ville være i en storby i Europa med varmt klima og jeg ville ha to bachelorgrader i én. Det viste det seg at NABA i Milano hadde dette tilbudet, og da kunne jeg jo ikke si nei.

Webinarer

Fagspesifikke webinarer for deg som vil bygge på din utdanning til en bachelorgrad i utlandet.

Film

Grafisk design

Interiør

Reklame og merkekommunikasjon

Spillgrafikk og animasjon

Spillutvikling

VFX-produksjon